Ciasto ananasowo kokosowe

25.6.18

Proste, pyszne i orzeźwiające ciasto z ananasem i kokosem. Szybkie do zrobienia, wilgotne. Przepis znalazłam tutaj.
 


125g masła
150g drobnego cukru
3 duże jajka
skórka otarta z 1 niedużej cytryny
25ml soku z cytryny
150ml syropu z ananasów z puszki
225g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
260g ananasów z puszki, pokrojonych na mniejsze części

2/3 szklanki cukru pudru
2 - 3 łyżki likieru kokosowego (lub wrzącej wody lub mleka kokosowego)
wiórki kokosowe do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. Masło i cukier utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać po jednym jajku, ucierając po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny i utrzeć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, w 3 turach, na zmianę z sokiem cytrynowym i syropem z ananasów i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, na wierzch wyłożyć kawałeczki ananasa. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć, lekko przestudzić, następnie wyłożyć na paterę dnem do góry (kawałeczki ananasa będą wtedy na wierzchu ciasta). Składniki na lukier umieścić w małej miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki, do połączenia. Wystudzone polukrować i oprószyć wiórkami kokosowymi.

You Might Also Like

0 komentarze