Ciasto pomarańczowe z agrestem

7.6.18

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto. Mnie trochę kaprysiło i nie chciało dojść, ale po kilkunastu minutach walki coś udało się ocalić :) Polecam, przepis z Moich Wypieków.


200g masła
170g drobnego cukru
220g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jajka
skórka otarta z 1 średniej pomarańczy
250g odszypułkowanego agrestu
Nasączenie:
sok wyciśnięty z 1 średniej pomarańczy
100g cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu do dokładnego połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać agrest, wymieszać. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu, przez około 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć i jeszcze gorące ciasto nasączyć świeżym sokiem z pomarańczy wymieszanym z cukrem (przy pomocy łyżki).

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Ooo, agrest już jest! Nigdy nie łączyłam go z pomarańczą, ale ciacho wygląda pysznie i ciekawie ;) Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń