Jagodzianki 2

25.6.18

W polskim sklepie znalazłam ostatnio piękne leśne jagody. To był znak, by zakasać rękawy i zabrać się za jagodzianki. Tym razem skorzystałam z przepisu z tej strony, a bułeczki wyszły mięciutkie, pachnące i przepyszne. Polecam!

 
50g świeżych drożdży
250ml ciepłego mleka
500g mąki pszennej
1 jajko
5 żółtek
100g drobnego cukru
100g masła

300g jagód
żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania jagodzinek przed pieczeniem)
lukier

Drożdże pokruszyć i wsypać do kubka, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić na ok.15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite z cukrem żótka oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1.5 godziny. Wyłożyć ciasto na stół, wyrobić przez około minutę, uformować kulę i podzielić ją na 16 równych części. Rozpłaszczyć kawałki na płaskie placuszki, nakładać 3 łyżeczki jagód, dokładnie zlepić brzegi ciasta. Następnie uformować w dłoniach zgrabną bułeczkę. Położyć złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra-dół bez termoobiegu). Wierzch jagodzianek posmarować delikatnie roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 16 minut na złoty kolor. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 komentarze