Kremówka z masłem orzechowym

4.6.18

Ciekawa wersja kremówki, z pyszną masą orzechową i kwaskowym dżemem. Moja masa budyniowa wyszła nieco luźna, a górne krakersy nie zmiękły, ale i tak ciasto uważam za pyszne i udane. Przepis z tej strony.
 

Krem waniliowy:
600ml mleka
ziarenka z 1 laski wanilii
6 dużych żółtek
100g cukru
40g mąki
40g skrobi ziemniaczanej
125g schłodzonego serka mascarpone

W większym garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok. Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości. Dodać mąkę i skrobię ziemniaczaną i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Do pasty dodać 100ml  wrzącego mleka, zmiksować do połączenia. Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej, nie mieszać. Schłodzony serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić. Dodawać budyń waniliowy, w kilku turach, ubijając do połączenia i powstania gładkiego kremu.

Krem z masła orzechowego:
300g gładkiego masła orzechowego
450g schłodzonego serka mascarpone
150ml śmietany kremówki
100g cukru pudru
5 łyżek likieru amaretto

W misie miksera umieścić masło orzechowe i serek mascarpone. Zmiksować do połączenia i powstania gładkiego kremu. Dodać cukier puder, amaretto i zmiksować do połączenia. Śmietanę kremówkę ubić i dodać do kremu orzechowego, delikatnie wymieszać.

Ponadto:
3 opakowania prostokątnych krakersów
350g dżemu z czarnej porzeczki
cukier puder do oprószenia

Formę o wymiarach 23 x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę krakersów. Na nią wyłożyć warstwę kremu budyniowego, przykryć kolejną warstwą krakersów. Kraksery posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć krem z masła orzechowego. Przykryć kolejną warstwą krakersów. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i/lub udekorować roztopioną czekoladą.

You Might Also Like

0 komentarze