Brownie z solonym karmelem

1.7.18

Przepyszne brownie. Ciężkie, mocno czekoladowe. Trzeba się przygotować że jest mega słodkie. Nie ma owoców by przełamać słodycz, a dodatkowo mamy jeszcze (przepyszną!) polewę karmelową. Polecam, przepis znalazłam tutaj.
 



180g masła
300g posiekanej gorzkiej czekolady 50%
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
220g drobnego cukru
100g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W garnku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego masła dodać posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu, przestudzić. W osobnym naczyniu lekko roztrzepać jajka. Dodać ekstrakt z wanilii, cukier, wymieszać. Dodać przestudzony do temperatury pokojowej sos czekoladowy, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia się składników. Masę czekoladową przelać do formy o wymiarach 28 x 18 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu, przez około 25 - 30 minut. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, oblepiony ciastem, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta. Wyjąć, wystudzić w temperaturze pokojowej przez noc.

Solony sos karmelowy:

1 szklanka cukru
4 łyżki wody
120ml śmietany kremówki
30g masła
duża szczypta soli

Do małego garnuszka wsypać cukier, dodać wodę. Zagotować, zmniejszyć na średnią moc palnika, gotować do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotować dalej, około 5 minut, nie mieszając aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowozłoty. Ściągnąć z palnika i ostożnie wlać kremówkę. Dodać masło i sól. Wymieszać do połączenia. Postawić w powrotem na palnik i pogotować około 1 minuty, mieszając. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia pilnując, by nie stężał zbyt mocno przed polaniem ciasta.

Dodatkowo:
garść pokruszonych orzechów pekan
płatki soli morskiej

Na wystudzone brownie, jeszcze w formie, przelać sos karmelowy, wyrównać. Posypać orzechami pekan i płatkami soli.  Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

You Might Also Like

0 komentarze